2015-03-24 13:04:13

Miomirisni lanac znanja

Ove šk.god. naša škola provodi projekt “Učiti kako učiti”. Jedan primjer načina učenja je i radionica “Miomirisni lanac znanja” koju su eko-grupe viših i nižih razreda s učiteljicama Martinom Kalac, Martom Saganić i Rafaelom Kuljanić ostvarile u suradnji s poznatim lošinjskim kuharom Adrijanom Nikolićem.

Učenici su kuhali jela koja su jeli u prošlosti njihovi vršnjaci iz našeg zavičaja i time povezali u radionicu znanja iz povijesti. Koristili su začine i samoniklo bilje našeg kraja koje su sami brali, a naučili su ih prepoznavati na satovima prirode. Radionici je prethodila izvanučionička nastava branja divljih šparoga u kojoj su sudjelovali učenici sa svojim učiteljem povijesti Lukom Smirčićem i time razvijali osjetljivost za prirodu. Svoj doprinos branja šparoga dali su i učenici područne škole na Susku zajedno sa svojom učiteljicom Barbarom Bušić – Ribarić. U ovu radionicu se uključio velik broj učenika skoro iz svih razrednih odjela matične škole, te posebna odgojno-obrazovna skupina sa svojom učiteljicom Anitom Mičić.

S obzirom da smo  dobro tehnološki opremljena škola na početku radionice su učenici na tabletima tražili slike i podatke o divljim i kultiviranim šparogama. Prema teoriji višestrukih inteligencija ovom aktivnošću učenici su razvijali darovitost za riječi i slike. Nakon toga je uslijedio rad po grupama gdje je svaka grupa imala zadatak pripremiti jednu vrstu jela sa šparogama – od predjela do deserta. Proučavajući i koristeći recepte učenici su razvijali logičku sposobnost. U grupnom radu su djeci pomagale i ostale eko-koordinatorice Sonja Šolaja, Lorena Surdić i Danijela Kalac-Desanti, kao i naša psihologinja koja inače tijekom godine radi s nadarenim učenicima, Andrijana Fabijanić. One su djeci pomagale razvijati darovitost za druge ljude i tjelesnu darovitost.

U radionici su uz pomoć školskih kuhara Vinke Jovanić i Roberta Jugo pod stručnim vodstvom Adrijana Nikolića   nastala ukusna jela:

1.     salata s kuhanim  ječmom i šparogama

2.      krem juha od šparoga s prženim okruglicama

3.      valjušci od krumpira i šparoga

4.      gratinirana pileća prsa sa šparogama i sirom

5.      ravioli sa skutom i šparogama  

6.      fritule sa šparogama

 

Na kraju su se učenici i počastili svojim djelima.

Slike pogledajte ovdje.


Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj