preskoči na sadržaj

Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj

 > O školi  > Povijest
Povijest

Razvoj školstva i drugih kulturnih djelatnosti na otoku Lošinju bio je u skladu s potrebama tadašnjih žitelja i u skladu sa materijalnim i gospodarskim mogućnostima građana. 

Crkva je organizirala školu, a svećenstvo je bilo nositelj obrazovanja. Hrvatska osnovna škola na ovom području utemeljena je daleke 1903. godine zaslugom Družbe sv. Ćirila i Metoda uz pomoć Ivana Lovrića otvorena u njegovoj kući. Za prvog učitelja izabran je Josip Antun Kraljić.

Škola je započela sa dva razreda, a 1905. rad je proširen na tri razreda s više od 120 djece.1906. godine po nalogu Istarskog odbora napravljen je popis svih škola u tadašnjem kotaru Lošinju. Popis su sačinjavale tada samostalne škole: Susak, Ćunski, Unije, Ilovik, Osor, Nerezine, Ustrine, Veli Lošinj i Mali Lošinj.

Našim zavičajem vladao je tuđinac sve do 1945. godine tako da kontinuiran rad hrvatskog osnovnog obrazovanja počinje upravo tada.

Posljednje 43 godine škola nosi ime Osnovna škola Maria Martinolića. Mario Martinolić rođen je u skromnoj lošinjskoj obitelji 19.05.1905. godine. Školu je pohađao u Malom Lošinju, a kao čovjek je bio veoma društven, cijenjen i omiljen među lošinjskim narodom. Završio je mehaničarski zanat. Imao je napredne ideje tako da se već u mladim danima počeo boriti za pravdu i jednakost svakog čovjeka. Radi svojih ideja, govora i utjecaja, bio je hapšen i proganjan.

13.11.1943. on i njegovi drugovi uputili su se prema Rabu. Otok su napali Nijemci, a on je u tom napadu izgubio život u svojoj tridesetosmoj godini dajući sve od sebe da lošinjski otok postane opet dijete svoje majke. 

Građani Malog Lošinja darovali su njegovo ime svojoj osnovnoj školi kao zalog za sjećanje na svoga rodoljuba i borca, a učenici i djelatnici škole slave svoj praznik - Dan škole upravo na njegov rođendan, 19. svibnja svake godine.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Studeni 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Zahvala

Svi učenici i djelatnici škole posebno se u 2014. godini zahvaljuju za donaciju ili poseban doprinos školi:

Primorsko - goranska županija

Grad Mali Lošinj

Croatia osiguranje

Jadranka d.d.

"Radnik" Križevci

GP Krk

HRT Zagreb

Erste banka - poslovnica Mali Lošinj

Budinić Ivan

Mikuličić Tanja

dr. Mikuličić Dionizije

Jokić Branko

Nikolić Ljubica

Lječilište Vei Lošinj

Dom za starije i nemoćne osobe Marko A. Stuparić

Starčević Alen

Taxi "Neno"

Lošinjski muzej

Gradska knjižnica Mali Lošinj

Javna vatrogasna postrojba

Poštanski ured u Malom Lošinju

Jure Krstanović

Miomirisni vrt

Plavi svijet

Centar Idem i ja

Andrea Trumanova

Tamara Karleuša

Caritas

Građani Lošinja - Akcija Advent

Udruga Mali Greben

Jurčević Damjan

CMS za škole logo
Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj / Omladinska 11, HR-51550 Mali Lošinj / os-mmartinolica.skole.hr / ured@os-mmartinolica.skole.hr
preskoči na navigaciju