preskoči na sadržaj

Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj

Vijesti

Posjet 2.b palači Fritzi

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 3. 12. 2018. 15:35

Tko je bio J.A.Kraljić?
Posjetili smo palaču Fritzi i vidjeli izložbu, uz stručno vođenje kustosice Marijane Dlačić, o Josipu Antunu Kraljiću. Na vrlo blizak način upoznali smo njegov život i rad u M.Lošinju. 
Motivirani tom povijesnom pričom o prvom učitelju na hrvatskom jeziku, o književniku i uredniku dječjih novina napravili smo i naše prve plakate.
 
Učiteljica Ksenija i 2.b
 [više]

Osnovali smo zadrugu!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 11. 7. 2018. 14:27

U našoj je školi osnovana Učenička zadruga, dragovoljna interesna učenička organizacija, koja pridonosi postizanju odgojno-obrazovnih i društveno-gospodarskih ciljeva škole jer kao oblik izvannastavne aktivnosti učenicima omogućuje stjecanje radno-tehničkog, ekološkog, gospodarskog, društvenog i etno odgoja i obrazovanja te razvoj sposobnosti i korisno provođenje slobodnog vremena. 

Osnivač Zadruge je Osnovna škola Maria Martinolića. Suosnivači Zadruge su Gra-tis, Komunalne usluge Cres-Lošinj i Miomirisni otočki vrt. 

Na osnivačkoj skupštini održanoj 5. srpnja 2018. u prostorijama Osnovne škole Maria Martinolića, ravnateljica Olivela Franko, pozdravila je sve prisutne od predstavnika gradske vlasti preko začetnika ideje o zadruzi do partnera, učitelja, tehničkog osoblja, učenika i predstavnika medija. Iznijela je ciljeve osnivanja zadruge, zahvalila se privremenom zadružnom odboru na uloženom trudu i zaželjela uspješan rad u budućnosti.

Nadalje je usvojena odluka o nazivu i amblemu učeničke zadruge. Odabrano je ime "Macaklin" s ciljem da se promovira zaštićena vrsta našeg otočja, a amblem je osmislila akademska slikarica Ružica Nemet, djelatnica škole. 

 

Temeljna odgojno-obrazovna i radna jedinica Zadruge je sekcija, a naša će za početak imati njih sedam:.

1.    Aromaterapeuti (voditeljica Martina Kalac, dipl.učiteljica)

2.    Keramičari (voditeljica Ružica Franov, prof. engl. i fran. jezika)

3.    Likovna grupa viših razreda (voditeljica Ružica Nemet, dipl. akad. slikar)

4.    Mali dizajneri (voditeljica Kristina Gršković, dipl. učiteljica)

5.    Maslinari (voditeljica Daniela Kalac Desanti, prof. geo. i ped.)

6.    Maštovite ruke (voditeljica Lorena Barić, mag.prim.educ.)

7.    Ručni rad (voditeljica Božica Matovina Domazet, dipl. učiteljica).

 

Svi učenici članovi sekcija, voditelji, zainteresirani djelatnici škole i roditelji učenika zadrugara , predstavnici suosnivača i Grada Malog Lošinja čine Skupštinu zadruge. Upravni odbor  broji 7 čanova i u njega su odabrani Lorena Barić i Daniela Kalac Desanti - predstavnice osoblja škole, Rafaela Kuljanić - predstavnica roditelja, Matea Petar iz Komunalnih usluga Cres - Lošinj - predstavnica suosnivača, Petar Pavličić i Nika Valendžić - predstavnici učenika  i Anto Nedić kao predstavnik Grada. Iz reda Upravnog odbora izabrane su predsjednica Daniela Kalac Desanti i tajnica Rafaela Kuljanić.

 

Usvojena su pravila, program rada i financijski plan, a na kraju priređena slatka okrijepa.               

 [više]

Besplatne znanstvene radionice u Malom Lošinju Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 9. 7. 2018. 13:49

 [više]

Učenik/ca generacije 2017./2018.

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 6. 7. 2018. 16:37

I na samom kraju ove školske godine dobili smo i učenicu generacije osmih razreda 2017./2018.

U vrlo tijesnoj konkurenciji četvero naših osmaša iz 8.a, b, c i d razreda, koji su zadovoljili kriterije u odabiru učenika generacije, učenica DEA DOMAZET iz 8.c razreda ostvarila je prvo mjesto na bodovnoj listi te tako zasluženo ostvarila naslov učenice generacije.

Na svečanoj dodjeli 5. srpnja u holu naše škole ravnateljica Olivela Franko uručila je Dei tablet i pohvalnicu od cijelog UV kao nagradu za njezin uspjeh, trud i zalaganje, kao i uzorno vladanje tijekom njezinog osnovnoškolskog obrazovanja pred svim učenicima i učiteljima naše škole. Od srca joj svi čestitamo i želimo joj još puno uspjeha i dobrih rezultata u daljnjem školovanju - riječi su potpore koje joj je tom prilikom uputila naša ravnateljica. Velikim pljeskom otpratili smo Deu i sve ostale osmaše u njihovu daljnju plovidbu na putu srednjoškolskog obrazovanja.

 

 

 
 [više]

PROJEKT „ŽELIM STABLO“ Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 3. 5. 2018. 13:59

Prijavili smo se na Profilov natječaj za projekt „Želim stablo“, te smo odabrani.

Cilj projekta : Utvrditi hoće li biljke podjednako uspjeti u istim životnim uvjetima zalijevane micro:bitom ili ljudskom rukom.

Projekt je realiziran kroz VI faza.

I faza : Sadnja i smještaj biljki u iste uvjete.

II.faza : Programiranje i spajanje micro:bita sa setom za zalijevanje.

III.faza: Praćenje rasta biljke i paralelno mjerenje vlažnosti zemlje i temperature zraka sa spravom.

IV. faza: glazba „Bosiljak“

V.faza: Upoznajmo bosiljak

VI. faza: Priprema pesta za jelo s paštom i napitka od bosiljka „ Kanarinac s bosiljkom.

Zaključili smo da su obje biljke podjednako uspjele, ali da je malo bujnija ipak bila biljka zalijevana micro:bitom.

U projektu su bili uključeni učenici2.b, 3.b, 6.b, 6c, 8.r-dodatna, učitelji Dejan Nekić, Dean Stupnik, Martina Kalac, Sonja Šolaja i Sanela Božić Puškarić , te voditeljice Biljana Vojniković i Sanja Lacmanović Blagojević.

Više u prezentaciji....

 [više]

Radionica u Miomirisnom vrtu

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 3. 5. 2018. 12:57

Dana 16.04.2018. članovi buduće zadruge OŠ Maria Martinolića posjetili su Miomirisni vrt. Tamo ih je dočekala Sandra, vlasnica ovog divnog vrta. Učenici su naučili kako napraviti paštetu od šparoga i začin "špapar". Nakon radionice, vlasnica je učenike provela kroz čari miomirisnog vrta i pokazala im koje biljke prevladavaju na našem otoku. Tamo su vidjeli i neke životinje: kornjače, zeca, ovna po imenu Roko i magarca Rickya.
Napisala Nika Valendžić, 5.c
 
       
       
       
 [više]

DRUŽENJE!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 23. 4. 2018. 11:44

Učenici šetog razreda posjetili su 1.b razred sa microbitovima i pokazali kako sat matematike može jako brzo proćismiley!  

           

           

           

           

 [više]

Dan društvenih igara u 5.a

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 13. 4. 2018. 16:05

Mnoge načine zabavljanja nazivamo igrama. Ključne komponente igre su motivacija za dostizanje nekog cilja, pravila, te interakcija, odnosno kontakt između sudionika. Mnoge igre su korisne, edukacijske, jer aktere tjeraju na usvajanje novih znanja i vještina. Mi smo igrali Activity, Labirint i Uno i na taj način obilježili Dan društvenih igara.

                 

         

          

          

 [više]

„(Bio)Diversity matters – (Bio)Raznolikost je bitna“

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 23. 3. 2018. 09:43

Plavi svijet je u suradnji s TZ Grada Maloga Lošinja u povodu Dana voda,22.03. 2018. na Rivi lošinjskih kapetana, otvorio putujuću izložbu na otvorenom Prirodoslovnog muzeja iz Rijeke pod nazivom „(Bio)Diversity matters – (Bio)Raznolikost je bitna“.

Učenici naše škole (1.b, 2.b i 5.a) su prisustvovali otvorenju i pokušali dobiti odgovore na neka važna pitanja kao što su: "Što je bioraznolikost?", "Zašto je ona važna?", "Kroz što je sve prošao život na Zemlji do danas?", "Što prijeti bioraznolikosti?", te "Što ja mogu učiniti?".

Kroz izložbu nas je vodila profesorica Jelena Basta koja je svoje tvrdnje potkrijepila dokazima, činjenicama i konkretnim primjerima o stanju biološke raznolikosti Jadranskog mora. Pomagali su joj Sharky i Dinko koji su nas vodili kroz panoe ove izložbe prateći slijed slova (jer) BIODIVERSITY MATTERS.

Izložba će biti postavljena na rivi od Dana voda (22.03.) do Dana
planeta Zemlje (22.04.) kako bi spojila ova dva datuma značajna za
očuvanje biološke raznolikosti. Inače, Međunarodni dan biološke
raznolikosti obilježava se 22. svibnja.

         

         

         

         

 [više]

Praktična škola poduzetništva i demokracije II

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 23. 3. 2018. 09:28

U sklopu projekta "Praktična škola poduzetništva i demokracije" koju provodi LAG Kavrnerski otoci u našoj školi je 21. ožujka 2018. održana druga radionica izrade rukotvorina od prirodnih materijala. Ovaj put svoje su nam znanje prenijele gospođe Zdenka i Renata iz Udruge "Rukotvorine Krk". Radionici je prisustvovalo 14 učenika od 4. do 5. razreda te tri učiteljice koji su svojim vrijednim rukama izrađivali ukrasne predmete od naplavina i recikliranih materijala. Tema ove radionice bili su ANĐELI koji su svoje glave, tijela i krila pronašli u školjikacama, plutenim čepovima, naplavljenim daskama i granama, žicama i vrpcama. Kako je bilo na radionici, pogledajte ovdje...

 [više]

Praktična škola poduzetništva i demokracije!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 19. 3. 2018. 13:38

U sklopu projekta "Praktična škola poduzetništva i demokracije" koju provodi LAG Kavrnerski otoci u našoj školi je 16. ožujka 2018. održana prva od tri planirane radionice izrade rukotvorina. 

Prva u nizu bila je radionica filcanja vune koju je vodila gđa. Vesna Jakić (Ruta-Wool & Design). Radionici je prisustvovalo 16 učenika od 4. do 7. razreda koju su svojim vrijednim rukama filcali vunu autohtone creske pramenke i tako dobili zanimljive proizvode koje možete pogledati u galeriji.
           
 
           
          
 [više]

KONCERT "KOLIKO STE MUZIKALNI?"

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 19. 3. 2018. 13:35

Učenici OŠ Maria Martinolića prisustvovali su edukacijskom koncertu "Koliko ste muzikalni" u Rijeci 14.ožujka. Koncert je održan u HKD-u, a vodio ga je maestro Igor Vlajnić.Koncert je osmišljen u obliku kviza i svi učenici mogli su osvojiti 100 bodova. Naravno da smo svi osvojili 100 bodova. Poslušali smo i vidjeli: klavir, operu, balet HNK  Ivana pl. Zajca i Brass kvintet orkestra opere HNK Ivana pl. Zajca. Učenici su morali pogađati  glasove, instrumente, kompozitore,karakter  kompozicije i državu iz koje je kompozitor.Bilo je zabavno, a naši učenici su bili zaista aktivni.Osim nas, koncertu su prisustvovali  učenici iz Malinske, Buja, Pule, Čavle i učenici Elektrotehničke škole iz Rijeke.Nakon koncerta prošetali smo Rijekom i katamaranom se vratili u Mali Lošinj.  

          

 [više]

Sudjelovali smo u obilježavanju Svjetskog dana matematike - World Maths Day

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 7. 3. 2018. 19:09

                                

Naša škola obilježila je 7. ožujka 2018. g. Svjetski dan matematike koji je jedan od najvećih globalnih obrazovnih događaja. Cilj mu je popularizirati aritmetičke zadatke na zabavan i smislen način. Namijenjen je svim učenicima osnovnih i srednjih škola. Zadatke mogu rješavati učenici svih godišta bez obzira na njihovo znanje matematike.

Pitanja su raspoređena u pet kategorija: zbrajanje, oduzimanje, množenje, dijeljenje i jednostavne jednadžbe. U svakoj igri/kategoriji učenik ima jednu minutu da odgovori na koliko je moguće više pitanja. Razina težine zadataka prilagođena je uzrastu učenika.

Svakih 250 000 bodova je 1$ za UNICEF, koji pomaže školama u Zimbabveu. Sudjelujući u World Maths Day svi učenici sudjeluju u ovom UNICEF-ovom projektu.

Sudjelovalo je 99 učenika od 1. do 8. razreda. Učenici mogu nastaviti rješavati zadatke do 18. ožujka 2018. godine.

Naša škola je u top 100 škola svijeta za 3.,4.,5.,6.,7. i 8.r:)

 

 [više]

Ružičaste majice u našoj školi!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 1. 3. 2018. 18:01

"Nasilje prestaje ovdje" u OŠ Maria Martinolića. Danas su svi učenici i učitelji u školu došli u ružičastim majicama te se na taj način priključili obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ružičaste je boje bilo posvuda, a najviše, ali i najljepše je bilo kada su se svi, i učenici i učitelji, okupili u holu škole tijekom drugog velikog odmora. Školska psihologinja Adrijana Fabijanić tijekom nastavnog dana održala je radionicu u petim razredima na temu bullyinga, nasilja među djecom. Stvarnost je to koja se događa i pred našim očima te se samo zajedničkim snagama i upornošću te sa širom otvorenim očima možemo oduprijeti i značajno smanjiti.

 [više]

Učenici 6. i 7. r. dobili priznanje Junior spasilac

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 27. 2. 2018. 17:26

Šesnaestoro učenika osmih i sedmih razreda naše škole odlušalo je teorijski dio tečaja i odradio praktični dio, te time zaslužilo priznanje "Junior spasilac". Tečaj je trajao tri dana i održan je u hotelu "Aurora" pod vodstvom Nikole Mrđena, koordinatora spasilačke službe Crvenog križa iz Rijeke u suradnji s medicinskom sestrom Hasemom Bartoš. Kako pružiti pomoć na vodi, naučili su Luka Bonić, Ivan Perić, Roko Muskardin, Bono David Jerman, Marko Gorupić, Antonio Andrijčić, Damian Sutlić, Fran Dumenčić, Pia Gadža, Eni Vidulić, Dorotea Spišić, Damijan Olić, Mario Martinolić, Adam Pahljina Hernandez, Eroll Gaši i Ardian Abdija.

 [više]

Proslavili smo Valentinovo!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 14. 2. 2018. 19:24

U našoj školi proslavili smo Dan zaljubljenih.

Odabrani parovi iz svih osmih razreda, a pod geslom "Volimo se jače, volimo se više", otplesali su valcer uz skladbu "Rajski valcer" u izvedbi učenika Josipa Sorića iz VII.C r.

Koreografiju za valcer osmislile su i učenike uvježbale učiteljice Zvjezdana Podunavac i Nađa Bojić-Kesar. Na samom su kraju učenici eko-sekcije svim osmašima poklonili keksiće s "tajnim sastojkom" i slatkom ljubavnom porukom.

 [više]

Obilježili smo Dan sjećanja na Vukovar

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 20. 11. 2017. 11:41

U četvrtak 16.11.2017. održan je Sat povijesti iz Vukovara, videokonferencijski sat za učenike osmih razreda povodom obilježavanja obljetnice pada Vukovara. Ovogodišnja tema bila je "Učitelji u Domovinskom ratu - učitelj uči primjerom", a u provedbu je uključeno 18 škola diljem zemlje. Učenici naše škole Duje Šalov i  Lucija Jambrošić intervjuirali su učitelja Sašu Ivaniševića o njegovim ratnim iskustvima.

 [više]

Radionica Udruge Žmergo-Misli globalno, jedi lokalno!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 20. 11. 2017. 11:21

U utorak 7.11.2017. Učenici šestih razreda prisustvovali su radionici udruge Žmergo - Misli globalno, jedi lokalno. Na radionici su odigrali kviz u kojem su naučili kako se hrana proizvodi i prevozi, te koji su štetni učinci industrijske proizvodnje na okoliš. Najbolja ekipa prigodno je nagrađena.  Više slika pogledajte ovdje...

 [više]

8.a i Rekreativa u izletu u Jami na sredi

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 6. 11. 2017. 14:57

Učenice i učenik 8.a sudjelovali su u sklopu Rekreative u izletu u Jami na sredi - špilje u kojima su pronađeni ostaci keramike, oruđa i oružja iz starijeg kamenog doba. Polazak je bio nedaleko Osora starim putem koje je vodio prema Punta Križi. Nakon otprilike 6 km hoda kroz šumu crnike, bora i makiju stigli su na odredište. Oprezno su se spustili u prvu od dvije špilje / jame koje su povezane malim otvorom. Svod nije posve zatvoren te je unutra dovoljno svjetlosti za razgledavanje. Špilja je bila naseljena do ranog srednjeg vijeka, a kasnije su u njoj živjeli redovnici pustinjaci. Danas smo u špilji pronašli samo kosti neke uginule životinje, najvjerovatnije ovce. Na kraju smo se kraćim putem (od 4 km) vratili do Osora i okrijepili u pizzeriji - slastičarnici Orfej.
   
 [više]

BRANJE MASLINA!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 3. 11. 2017. 09:36

Zadnji dani listopada našoj školi bili su rezervirani za branje maslina u školskom masliniku. Vrijedne ručice naših učenika i djelatnika ubrali su 251 kg maslina. Preradom je dobiveno  32,8 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

 

          

          

         

 [više]

PRVI RAZREDI OBILJEŽILI DANE KRUHA I DAN JABUKA

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 24. 10. 2017. 23:14

Prvašima je prošli tjedan protekao u radionicama. Dok su jedni sami izradili kolače kako bi obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, drugi su mijesili tijesto i ispekli kruh u raznim oblicima.

Dan jabuka se obilježava 20.listopada. Najmlađi učenici naše škole su ovo zdravo voće spominjali u svim predmetima, od priča i pjesama u hrvatskom, preko matematičkih zadataka do likovne kulture gdje su slikali i otiskivali jabuke. Napravili su i  zdravi sok od jabuka, a našlo se i kolača, točnije pita od jabuka. Slike govore više od riječi pa ih pogledajte...

 [više]

OBILJEŽILI SMO DAN KRAVATE!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 18. 10. 2017. 15:58

Dana 18. listopada smo u školu došli “INKRAVATANI”. Na taj smo način obilježili Dan kravate – prepoznatljivog hrvatskog simbola. Najveći je odaziv bio među učenicima predmetne nastave (od 1.- 4.razreda) ali i poneki petaš i šestaš. Dan kravate se obilježava na današnji datum od 2003. godine kada je izvedena instalacija "Kravata oko Arene u Puli". Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima.

         

 [više]

POSJET STUDIJSKOJ IZLOŽBI O MARIU TARRABOCCHIJI

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 25. 9. 2017. 16:54

Učenici 5.a su 21. rujna 2017. posjetili studijsku izložbu o Mariu Tarabocchiji u Lošinjskom muzeju gdje ih je dočekala autorica izložbe, kustosica Marijana Dlačić. Saznali su da je Mario rođen 1919. g. u Malom Lošinju gdje je završio pomorsku školu. Radio je kod oca u škveru i predavao u malološinjskoj Pomorskoj školi. Nakon toga odlazi u Italiju pa u SAD gdje se 1960. g. zaposlio u dizajnerskom uredu za jahte Sparkman & Stephens. Napravio je nacrte 12-metarske brodica koje su pobjeđivale na prestižnom regatnom natjecanju America's Cup od 1964. do 1980. godine. Umro je 1988. g. u New YorkuLošinjski muzej posjeduje 28 nacrta jahti i jedrilica koje je iscrtao Mario Tarabocchia. Učenici su vidjeli dio tih nacrta i uvjerili se kako je to zahtjevan i hvalevrijedan posao, ali i značajan doprinos lošinjskoj pomorskoj tradiciji.

 [više]

NAŠA SLIKA KAO DIO PROJEKTA VEDRANA KABALINA!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 13. 9. 2017. 15:07

Naša škola je postala dio projekta jedriličara Vedrana Kabalina.
Vedran sudjeluje u međunarodnoj regati koja se zove -Mini Transat, radi se o samačkoj regati gdje jedriličar sam jedri 4.000 nautičkih milja u dvije etape: prva od Francuske do Kanarskih otoka a druga od Kanarskih otoka na Karibe (Martinique).
Jedri se u jedrilicama dugačkim samo 6.5 m.
Učenici petih razreda su uz podršku prof. Likovne kulture Ružice Nemet, oslikali platno na temu: "Zaštitimo mora i oceane", vodootpornim bojama.
Oslikano platno ide na jedro Vedranove jedrilice.
"Jako smo uzbuđeni i sretni i čast nam je sudjelovati u ovom projektu" - rekli su učenici. Svi smo uz našeg jedriličara!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 [više]

Igračke za djecu iz dječjeg doma Ivana Brlić Mažuranić od 2.a!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 12. 12. 2016. 20:43

2.a razred je ove godine odlučio biti Djed Mraz djeci iz dječjeg doma "Ivana Brlić Mazuranić" u Lovranu. 
Svatko od nas je donio sitnicu koja bi mogla razveseliti neko dijete iz doma. Skupili smo puno lijepih stvari! Spakirali smo ih u kutije i umotali u ukrasni papir. 
Osjećali smo se sretno dok smo to radili. Naša učiteljica je darove odnijela djeci u dom. 
Pomažimo jedni drugima, činimo dobra djela! 
Svima želimo sretne i vesele blagdane!

Pogledajte!
 

 [više]

Važnost vode!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 12. 12. 2016. 20:31

Učenici 3.c razreda učili su o važnosti vode za život ljudi te su posjetili vodospremu "Kalvarija". Djelatnik Vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj ispričao je učenicima kako voda dolazi s Vranskoga jezera i ulazi  u kućanstva.  Pokazao im je bazene u kojima se zadržava voda te im je objasnio zašto se voda klorira. Učenici su pripremili mnogo pitanja na koja su dobili odgovore.

Pogledajte slike...

 [više]

Mali istraživači povijesti posjetili su Muzej Apoksiomen!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 6. 12. 2016. 07:54

U sklopu sekcije Mali istraživači povijesti, učenici 1. i 3. razreda, posjetili su Muzej Apoksiomen u srijedu 23.11.2016. Bili su u svim sobama i gledali su dokumentarni film o Apoksiomenu.

Evo i par slika...

 

 [više]

ČESTITAMO NA OSVOJENOJ NAGRADI!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 17. 11. 2016. 09:01

Dominik Banić, učenik 7.b r. naše škole dobio je 3. nagradu učenika od 5.-8. razreda na natjecanju čakavske poezije Čakavčići pul Ronjgi 22 za pjesmu Nevera koju je sam napisao dočaravajući prekrasne pjesničke slike maritimnog pejzaža.

Čestitke Dominiku!!!!

 

 

 [više]

ČESTITKE NAJBOLJIM OSMAŠIMA!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 17. 11. 2016. 08:30

Povodom obilježavanja Dana Grada Malog Lošinja i zaštitnika Sv. Martina, na 24. svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u malološinjskoj kinodvorani V. Nazora uručena su priznanja Grada Malog Lošinja najboljim učenicima osmih razreda naše škole.               Dobitnici priznanja su:

 

 

Petra Ivanišević

Nela Derokov

Alen Komadina

Alena G. Brunelli

 

 

 [više]

Sakupljanjem čepova do Istre

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 12. 10. 2016. 11:36

U školskoj godini 2015./16. sudjelovali smo u humanitarnoj akciji “Odčepi za ulaznicu“ i prikupili  237 kg plastičnih čepova za Udrugu oboljelih od leukemije.  Za nagradu smo (učenici bivših 2.b, 4.b, 4.c i 6.b) dobili besplatne ulaznice u NP Brijuni.

 [više]

KAKO NAM JE BILO U NP KRKA

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 4. 10. 2016. 21:54

Učenici 3.a, 3.c, 4.a  i  4.c razreda bili su  u dvodnevnom posjetu  Zadru, Šibeniku i NP Krka.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Učenički radovi

Ribar Marko i njegova barka

Puno otočana živi od mora. More ih upotpunjuje. Priča o ribaru Marku to dokazuje.

Marko je star čovjek. U očima mu se vide mnoge godine, godine životnog iskustva. Njegovo lice, staračko, ima puno bora. Tamnoput je, no to nije čudo, pošto je od gluhog doba noći pa sve do kasnog poslijepodneva na moru. Ruke su mu smežurane, ali opet pune snage za izvlačenje ribe iz mreža, dizanje teških vrša i veslanja do luke s morske pučine. Odijeva se jednostavno; plavi kombinezon i neka bijela majica ispod toga. Noga i stopala su mu vidno teški pa se i kreće tako, sporo i tromo. Njegova kuća je malena, ali, i ne treb mu više. Ne posjeduje nikakva današnja čuda tehnologije. Ima samo radio koji nosi sa sobom na barku. Kupuje i novine, metne ih pod pazuh i šeta gradom. Nema super sportski auto, nego "motorin" kojim se vozi od kuće do "mula" na kojem mu je vezana barka. A ribarenje? To je priča za sebe. Svaku noć, oko dva ujutro, čuje se prodirući zvuk motorina kojim reže noćnu tišinu. Dolazi do mula, penje se na barku, odveze je i krene na pučinu. Valjda će biti ribe! I, uvijek je bude. Kao da mu namjerno dolaze. Marko nema obitelji, samo svoju barku i svoje more. Jako je predan barci pa se može vidjeti kako je umornim rukama kaže iz mora, izvlači na suho, a onda boji oguljene dijelove.

Dobar je čovjek, pošten, a more mu tako vraća. Nadodat ću još ove stihove preminulog trogirskog slavuja:"Prije jutra u zoru, s galebima na moru, na poštama sunce čekaju".

Tino Latin, 6.a

 

Ribar Marko i njegova barka

Svakog jutra ribar Marko odlazi sa svojom barkom u ribolov.

Njegova barka je stara i istrošena od svakodnevnog ribarenja. Plovila je po svakojakim morima, po olujama, nevrjemenima i umorila se baš kao i ribar Marko. Marko nije običan ribar, već drugačiji od ostalih, sa starim i ispucalim rukama istrošenih zbog bacanja mreža, a njegovo lice je tvrdo i grubo, pomalo naborano. Bio je on krupniji čovjek, a na njegovoj glavi mogle su se jasno vidjeti i sijede kose. Spretan, ljubazan i drag, s velikim srcem koje je zračilo ljubavlju. Jednog jutra krenuo je u ribolov. Dok je bio na moru na svojoj staroj barci, počeo je puhati jak vjetar i padati jaka kiša. Ribaru to nije bilo ništa novo. Samouvjereno je ostao i nastavio dizati mreže. Kad odjednom, počele su izlaziti mreže koje je Marko s puno muke morao dizati preko vinča. Naprezao se, znojio, umorio, ali uz svu tu muku, to je bio njegov najveći ulov. Nikad nije bio tako sretan kao toga dana. Otišao je do mjesne crkve da bi se pomolio i zahvalio Bogu za bogat ulov.

Ribar Marko poznavao je sve stanovnike svojega grada i svakog jutra bi sreo mnoge druge ribare. Iz dana u dan ribar je lovio ribu i nije mu bilo bitno kakvo je vrijeme. Kad bi navečer, oko ponoći, došao kući, legao bi u svoju postelju i spavao spokojno. Sve dok jednog jutra nije ustao iz svog kreveta, nije se probudio. Da, nažalost, Marko je preminuo, a na sprovod je došlo mnogo ljudi. Pokopan je na najbližem groblju, a grob mu je ukrašen mnoštvom cvjetova i s puno "lumina" koji svjetle u mnogim bojama.

Šarenilo svjetova, svjetlost lumina, a najveća tuga u srcima građana!

Rebecca Galli, 6.b

 

Ribar Marko i njegova barka

U subotnje jutro lošinjska luka prepuna je ribarskih brodova. Svi su ti brodovi veliki, metalni i hladni. Svi? Ne baš. Između plavog metalnog diva i policijskog glisera stisnuo se mali drveni brodić, a na brodiću sjedi starac.

Starčevo lice je naborano i stisnuto, kosa mu bijela, ali bujna. Ruke su mu tanke, no nisu slabe. Kada bi ga netko vidio kako poteže mreže, rekao bi da je riječ o mladiću, a ne o starcu. Na lijevoj nozi ima brazgotinu koju je zadobio kada mu je sanduk u Africi pao na tu nogu. Taj čovjek je moj prijatelj barba Marko. Cijeli njegov život obilježen je modrim morem, galebovima i brodovima. Još davnih dana ispekao je mornarski kruh sa sedam kora. Pod stare dane bavi se ribolobom. Oko ponoći barba Marko izađe iz svoje kućice, uđe u barku i otisne se na tamnoplavu tajnovitu pučinu. Lovi riba "na sviću", kako bi on rekao. Cijelu noć lovi, a ujutro to pokuša prodati. Suze mu navru na oči kada vidi prezirna lica prolaznika. Ponekad i mene povede na pecanje, naravno ne u ponoć. Kada ulovi oradu ili neku drugu veliku ribu, lice mu se ozari poput puteljka nakon kiše. Kada ja ulovim i on uživa, kada on ulovi i ja sam veseo. Nekih dana nema ulova pa mi barba Marko pripovijeda o zemljama i ljudima koje je upoznao.

Takvog prijatelja nigdje se ne može naći.

Mihovil Šimun Pezelj, 6.a

 

Za sve su krivi hormoni?!

"Lucija, diži se iz kreveta, zakasnit ćeš u školu!", vikala je moja mama iz kuhinje. Mrzim se dizati rano ujutro. Pa što ako propustim nastavu. Reći ću da sam bila bolesna. "Ne!", bacila sam jastuk na pod.

Uvijek sam od muhe radila slona. Samo sam čekala da mama dođe gore i počne me vući iz kreveta. Od silnog natezanja s njom već mi je slabo. Ustala sam se i navukla majicu preko pidžame. Mama se uvijek žalila na moj izgled. Izluđuje ju što se neprestano odijevam u crno i šminkam se kad je nema doma. Dođe mi da se izderem na svih da me puste na miru. Najradije bih sjedila u sobi po cijele dane i slušala rock. Svađam se s roditeljima puno. Ok, jako puno. To mi je normalno. Uvijek su oni krivi. Nakon svađe mi se u isto vrijeme plače i ljuta sam. Nisam ja inače takva. Hormoni su krivi! Urotili su se protiv mene. Zbog njih znam sjediti u sobi i samo buljiti u strop. Ignoriram doslovno sve. Sve mi smeta. Ne idem ni s prijateljima toliko van. Jedva čekam da pubertet završi. Ne volim ga. Nitko ga ne voli. Glup je! Na kraju mi je uvijek žao.

Ušla sam u kuhinju i utisnula mami poljubac na čelo.

Lucija Kleva, 7.b

 

Susjeda mi je podarila najbolji ručak

Pa.volim ja tu susjedu. Najbolje je prijateljica moje majke. Često ju se može naći u mojoj kući kako s mojom mamom komentira onu ženu koja baš i nema ukusa za modu.

Ali, ne samo da volim nju. Najviše volim njena jela. Jedva dočekam da roditelji odu na put pa da me mama pošalje da njoj "dosađujem". Ima susjeda i psa, retriver Lennon, poznat po tome što ganja svaku mačku u ulici, a pritom one, jadnice, urlaju kao da ih svi vragovi love. Mislim da je susjeda najprepoznatljivija po svojem parfemu kojeg stavlja na sebe barem šest puta dnevno. Nakon nje ulica miriše više od tri minute. A o njenom stanu da vam ne govorim. Divno uređena kuhinja mi se najviše dopada. Volim tamo dolaziti! Ali, samo kada nema njenog muža koji, čim me vidi, odmah me počne grditi jer sam opet sa svojim društvom krala šljive iz njegovog dvorišta. Ručak je bio gotov. Napokon! Kuhinjom se širi miris sarme. Nisam mogla dočekati da se preda mnom pojavi tanjur napunjen do vrha. Jelo je bilo vrhunsko! Mogla bih ja svoju susjedu prijaviti na Masterchef ili nešto tome slično. Zaista odlično kuha!

Od susjede sam otišla punog želuca. Čula sam psa Lennona kako ganja moju mačku Helgu. Tko zna što on sada radi. Možda, možda, možda.

Hannah Glavan Vlaisavljević, 6. c

 

Ruke moga nona

Kopale

Strigle

Faši kaštrile

Ribu lovile

Mrežu potezale

Tarsje rezale

Teška darva nosile

Obraz mi dragale

i ljubav mi svu dale, ruke moga nona!

Petra Muškardin, 7.c

 

I ove godine, učiteljica Barbara Karčić-Pozerina, pripremila je učenicu Petru Muškardin za čakavski izričaj  Čakavčići pul Ronjgi, a Petra je predstavila sebe i našu školu u punom sjaju te osvojila drugo mjesto u kategoriji učenika od petog do osmog razreda.


Galerija slika

Popis postojećih albuma:


Naziv albuma
Kreirao
Datum


Alenka Kovačević
8. 5. 2014. 15:29Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Zahvala

Svi učenici i djelatnici škole posebno se u 2014. godini zahvaljuju za donaciju ili poseban doprinos školi:

Primorsko - goranska županija

Grad Mali Lošinj

Croatia osiguranje

Jadranka d.d.

"Radnik" Križevci

GP Krk

HRT Zagreb

Erste banka - poslovnica Mali Lošinj

Budinić Ivan

Mikuličić Tanja

dr. Mikuličić Dionizije

Jokić Branko

Nikolić Ljubica

Lječilište Vei Lošinj

Dom za starije i nemoćne osobe Marko A. Stuparić

Starčević Alen

Taxi "Neno"

Lošinjski muzej

Gradska knjižnica Mali Lošinj

Javna vatrogasna postrojba

Poštanski ured u Malom Lošinju

Jure Krstanović

Miomirisni vrt

Plavi svijet

Centar Idem i ja

Andrea Trumanova

Tamara Karleuša

Caritas

Građani Lošinja - Akcija Advent

Udruga Mali Greben

Jurčević Damjan

CMS za škole logo
Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj / Omladinska 11, HR-51550 Mali Lošinj / os-mmartinolica.skole.hr / ured@os-mmartinolica.skole.hr
preskoči na navigaciju