preskoči na sadržaj

Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj

 > O školi  > Projekti  > Eko škola
Vijesti

BRANJE MASLINA!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 3. 11. 2017. 09:36

Zadnji dani listopada našoj školi bili su rezervirani za branje maslina u školskom masliniku. Vrijedne ručice naših učenika i djelatnika ubrali su 251 kg maslina. Preradom je dobiveno  32,8 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

 

          

          

         

 [više]

PRVI RAZREDI OBILJEŽILI DANE KRUHA I DAN JABUKA

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 24. 10. 2017. 23:14

Prvašima je prošli tjedan protekao u radionicama. Dok su jedni sami izradili kolače kako bi obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, drugi su mijesili tijesto i ispekli kruh u raznim oblicima.

Dan jabuka se obilježava 20.listopada. Najmlađi učenici naše škole su ovo zdravo voće spominjali u svim predmetima, od priča i pjesama u hrvatskom, preko matematičkih zadataka do likovne kulture gdje su slikali i otiskivali jabuke. Napravili su i  zdravi sok od jabuka, a našlo se i kolača, točnije pita od jabuka. Slike govore više od riječi pa ih pogledajte...

 [više]

Naša škola sudjeluje u projektu "Jedi lokalno, misli globalno"

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 17. 10. 2017. 13:10

Eko-kordinatorice naše škole sudjelovale su 13.listopada 2017. u Opatiji na nacionalnom seminaru o globalnom obrazovanju za odgojno-obrazovne djelatnike "Jedi lokalno, misli globalno". Seminar je održan u sklopu projekta EAThink2015 koji ima za cilj kod europskih učenika, učitelja i nastavnika podići kritičko razmišljanje i aktivno uključivanje u izazove globalnog razvoja, kroz posebnu usredotočenost na sigurnost i suverenost hrane, održive prehrambene sustave i mala poljoprivredna gospodarstava. 
Naša škola uključila se u projekt kroz održivi školski vrt te je u prošloj školskoj godini organizirana i terenska nastava za učenike na ekološko obiteljsko gospodarstvo "Kučić". Više o tome na linku:http://eathink2015.org/hr/croatian-posjet-os-maria-martinolica-eopg-u-kucic/
Na seminaru je osim stručnih predavanja o globalnom obrazovanju bilo i nekoliko primjera dobre prakse te je na kraju predstavljen i priručnik globalnog obrazovanja za nastavnike koji su sudionici dobili na poklon. 
Eko-kordinatorice će u našoj školi nastaviti odgajati samostalne i aktivne građane u zaštiti okoliša što je i u skladu s motom škole "Ne trebaju biti svi odlični učenici, ali bi svi trebali postati odlični ljudi".
 
       
 [više]

POSJET EKOLOŠKOM IMANJU KUČIĆ

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 4. 11. 2016. 21:35

Dana 28.10.2016. učenici eko sekcije viših i nižih razreda posjetili su ekološko imanje Kučić na otoku Cresu,izlet koji su osvojili na natječaju EAThink projekta.

Više u prilogu.

 

 

 [više]

Dan jabuka u našoj školi

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 22. 10. 2016. 21:16

Dana 20.listopada 2016. učenici RN obilježili su Svjetski dan jabuke. Izrađivali su likovne i literarne radove, prikupljali su najdraže recepte svojih mama i baka s jabukama. Od mnoštva recepata odabrali su svima najdražu “Pitu od jabuka” koju su pripremile vrijedne ručice učenika 4.c razreda cjelodnevne nastave. Učenici posebnog razrednog odjela i skupine sebi su prpremili zdravu užinu od ribane jabuke začinjene cimetom. Učenici 4.a su odabrali recept sušenih jabuka i napravili ga za domaći uradak. Svi su usput naučili da postoji puno različitih vrsta jabuka koje se razlikuju po boji, obliku i okusu. Koliko vode sadrže i koliko su zdrave za naš organizam povezali su s nastavom prirode i društva. Uz degustiranje jabuka i kolača završili smo ovaj veseo dan u kojem smo se dobro zabavili i mnogo toga korisnog naučili.

Pogledajte!!!!!

 [više]

Dan kruha u našoj školi!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 22. 10. 2016. 20:42

Dana 12.10.2016. u 17,00 sati u školskoj blagovaonici održala se radionica povodom Dana kruha. Radionicu je vodila gđa.Jadranka Hofmann (predsjednica DND-a Mali Lošinj) uz asistenciju vjeroučiteljice Sandre Vidović, učiteljice eko sekcije Margite Nikolić, eko koordinatorica Lorene Barić, Martine Kalac i Rafaele Kuljanić, kao i nezaobilazne pomoći naših školskih kuhara Roberta Jugo i Vinke Jovanić.

Vrijedne dječje ručice izradile su više vrsta pekarskih proizvoda (kiflice, perece, peciva, kruh, Creske kacotine, Biskupski kolač, Tortu s maslinovim uljem i Biskvitni kolač). Idućeg dana imali smo priliku degustirati sve ove proizvode na štandu DND-a Mali Lošinj u centru grada na središnjoj proslavi Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Pogledajte naše vrijedne ruke!

 [više]

Dan pješačenja u našoj školi!

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 22. 10. 2016. 20:35

Kako bi obilježili Dan pješačenja, učenici nekoliko razrednih odjela (3.a, 3.c, 4.a i 4.c) uputili su se prema brdu Sv.Ivan iznad Velog Lošinja. Putem su se zaustavili na Tematskom vidikovcu Providenca i proučili poučnu stazu “Apsyrtides”. Uživali su u prekrasnom pogledu na grad Mali Lošinj i okolne otoke: Susak, Unije, Srakane,... te ponovili znanja o svom zavičaju. Nastavili su penjanje prema crkvici Sv.Ivana i putem se orjentirali pomoću kompasa,  mahovine i sunca. Na vrhu su opet razgledali okolne otoke, ali s druge strane Lošinja. Po povratku su se zaustavili u jednom masliniku i iz prve ruke gledali  kako se beru masline, pa su vrijedne ručice odmah prionule poslu. Umorni, ali zadovoljni, puni znanja i novih iskustava vratili su se u školu.

Evo i sličica!

 [više]

Berba maslina

Autor: Tanja Cvijanović Stipić, 22. 10. 2016. 19:54

Učenici nižih i viših razreda eko-grupa brali su masline u školskom vrtu. Ukupno su nabrali 57kg maslina. Školski majstori odnjeli su ubrane plodove u novootvorenu uljaru Bertović koja nam je darovala preradu. Rezultat je bio 7 litara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Ulje će se koristit za potrebe Eko-škole.

Pogledajte kako je to bilo! smiley

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Program eko škole

U program Eko-škole uključili smo se 2010. godine kao logičan slijed našeg dugogodišnjeg rada s djecom koji je uvijek imao naglasak na ekološki odgoj naših učenika. Vođeni eko-koracima uveli smo mnoštvo promjena koje su pozitivno prihvaćene od naših učenika, učitelja, djelatnika škole kao i cijelog društva.

Formirali smo Eko-odbor koji se redovito nalazio na sastancima od postanka Eko-škole. Na samom početku izabrani su vanjski suradnici, povezali smo se s lokalnom zajednicom koja je pokazala veliki interes za sve naše eko-projekte. Kroz sve godine našeg djelovanja donesene su važne eko-odluke za našu školu te smo ostavili velik trag u našem radu kroz različite aktivnosti i vrijedno ih dokumentirali. O svakoj sjednici Eko-odbora uredno smo vodili zapisnike.

U odnosu na početno stanje ocjene okoliša proveli smo promjene koje smo planirali:

1. Postupanje s otpadom: provodimo akcije sakupljanja starog papira, plastičnih čepova, starih baterija, a od ove šk. god. i stare mobitele i punjače koje ćemo zbrinuti na odgovarajući način.

2. Uporaba energije: energija se u našoj školi troši racionalno, učenici su izradili i postavili natpise "ugasi" iznad svakog prekidača te "štedi" iznad svake slavine, ugasili smo pola vanjske rasvjete te promijenili električne žarulje u štedne.

3. Promet: učenike i djelatnike osvijestili o važnosti dolaska u školu pješice iz zdravstvenih i ekoloških razloga.

 

Ostvarene projekte možete razgledati u dokumentu na dnu stranice.

Priloženi dokumenti:
Projekti eko skola.pdf


Plan rada za školsku godinu 2013./2014.

PROSINAC

 • Izrada eko-kuglica za bor (borove šiške)
 • Uređenje okoliša
 • Ukrašavanje ukrasnih teglica sa eko porukama
 • Analiza rada na kraju 1. Polugodišta

SIJEČANJ

 • Oslikati vanjske tablice
 • Izrada sirupa od borovih iglica
 • Uređenje okoliša

VELJAČA

 • Uređenje i održavanje školskog vrta
 • Ukrašavanje interijera škole, oslikavanjem školskih zidova i dvorišta u kojem smo predvidjeli oslikavanje poda različitim predlošcima za društvene igre (tipa puža, skakaonice u dalj, visinometra, školice, mlina.)
 • Izrada antivirusnog osvježivača prostora

OŽUJAK

 • Izrada tekućine protiv komaraca koja će ujedno biti i tema kviza "Lijepa naša"
 • Projektiranje navodnjavanja školskog voćnjaka

TRAVANJ

 • Sudjelovanje u kvizu "Lijepa naša"
 • Sudjelovanje na Šparožina kupu
 • Sudjelovanje u akciji "Eko čistka"

SVIBANJ

 • Cjelodnevna terenska nastava - otok Susak
 • Sudjelovanje u Eko kvizu " Lošinj me oBORio s nogu"

LIPANJ

 • Sudjelovanje u eko kvizu 4. razreda - odvojeno sakupljanje otpada
 • Analiza rada eko - škole u nastavnoj godini 2013./ 2014.

Majčina dušica

Ove školske godine ekolozi viših razreda posvetili su se izradi prirodne kozmetike za mlade čija linija proizvoda nosi naziv "Majčina dušica".

Kako bi se pripremili za prirodnu radionicu učenici su prethodno prikupljali informacije na zadanu temu, čitali stručnu literaturu te istraživali sve prirodne sastojke koji su potrebni za izradu prirodne kozmetike.

Ciljevi ovih radionica su prvenstveno:

 • Približiti učenike prirodnim bogatstvima
 • Koristiti prirodne proizvode kao svoj prvi izbor
 • Upoznati miomirisne biljke svojeg otoka
 • Aktivno sudjelovanje u timskom radu

Prva ovogodišnja radionica održala se dana 4.12.2013. u Miomirisnom otočkom vrtu te su izradili prirodni balzam za usne.

Slike s radionice dostupne su u našoj galeriji, a recept se nalazi među dokmentima.

Lijep pozdrav od vaših ekologa viših razreda.

Priloženi dokumenti:
recept balzam za usne.pdf


Galerija slika eko škole

Popis postojećih albuma:


Naziv albuma
Kreirao
Datum


Martina Kalac
9. 4. 2014. 09:49Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Zahvala

Svi učenici i djelatnici škole posebno se u 2014. godini zahvaljuju za donaciju ili poseban doprinos školi:

Primorsko - goranska županija

Grad Mali Lošinj

Croatia osiguranje

Jadranka d.d.

"Radnik" Križevci

GP Krk

HRT Zagreb

Erste banka - poslovnica Mali Lošinj

Budinić Ivan

Mikuličić Tanja

dr. Mikuličić Dionizije

Jokić Branko

Nikolić Ljubica

Lječilište Vei Lošinj

Dom za starije i nemoćne osobe Marko A. Stuparić

Starčević Alen

Taxi "Neno"

Lošinjski muzej

Gradska knjižnica Mali Lošinj

Javna vatrogasna postrojba

Poštanski ured u Malom Lošinju

Jure Krstanović

Miomirisni vrt

Plavi svijet

Centar Idem i ja

Andrea Trumanova

Tamara Karleuša

Caritas

Građani Lošinja - Akcija Advent

Udruga Mali Greben

Jurčević Damjan

CMS za škole logo
Osnovna škola Maria Martinolića Mali Lošinj / Omladinska 11, HR-51550 Mali Lošinj / os-mmartinolica.skole.hr / ured@os-mmartinolica.skole.hr
preskoči na navigaciju